Menu Content/Inhalt
Psallentes PDF Afdrukken E-mailadres

Psallentes

 
“Bij het ontwaken van de dag reciteren de mannen van Psallentes monotoon en onverstoorbaar uit het Psalmenboek. Niets brengt hen van de wijs. Daar bovenop zingen de vrouwen van Psallentes traag en statig uit een zestiende-eeuws Turnhouts processionale. Het stilste bezoek van Psallentes aan Rosario ooit.”
 
 

In 2000 opgericht door Hendrik Vanden Abeele, naar aanleiding van de vijfhonderdste verjaardag van keizer Karel. Bij die gelegenheid werkten de zangers met de Capilla Flamenca mee aan een erg gewaardeerd herdenkingsconcert in de Gentse kathedraal.

Psallentes gaat met gevormde stemmen op zoek naar het wezen van het gregoriaans in verschillende historische stadia. Bijzondere aandacht gaat uit naar het gregoriaans van de late middeleeuwen en de renaissance.

Met een opgemerkt debuut op de Dag van de Oude Muziek in Alden Biesen 2007 werd van het mannelijke Psallentes ook een vrouwelijke versie geboren. Acht jonge zangeressen legden zich toe op de vertolking van de etherische muziek van Hildegard von Bingen. Intussen kende het project ‘gregoriaans met jonge vrouwenstemmen’ een tweede invulling met ‘De Begijntjesprocessie’, een programma rond het gregoriaans van de Begijntjes, zoals dat in laatmiddeleeuwse bronnen uit verschillende Vlaamse Begijnhoven tot ons komt.


Recent werd Hendrik Vanden Abeele toegelaten tot het doctoraat in de kunsten van de universiteit van Leiden (in samenwerking met het Orpheusinstituut Gent). Hij werkt hiervoor aan een onderzoeksproject rond uitvoeringspraktijk van het gregoriaans in de Zuidelijke Nederlanden tussen 1250 en 1550.

psallentes

 

 
Deze site wordt regelmatig bijgewerkt. Opmerkingen welkom.
m.jpg