Menu Content/Inhalt
editie 2012 PDF Afdrukken E-mailadres

Volgens Aldous Huxley komt muziek na de stilte het dichtst bij het verwoorden van het onuitsprekelijke. De Duitse aforist Ernst Hohenemser beschouwde muziek als de moedertaal van het hart. Voor Ludwig von Beethoven was muziek een hogere openbaring dan alle wijsheid en filosofie. Geen woord, zinsnede, noch enige gedachte benadert in de verste verte niet wat muziek ons eigenlijk openbaart. Waarachtige muziek borrelt op vanuit het diepste van de sacrale ruimte, uit de kern der dingen weergalmt de stilte  er eindeloos.
Verbondenheid  met muziek is deelachtig worden met deze magistrale sacrale ruimte. Ze is er echt. Overal. Boven, onder, tussen, rondom ons, en, bovenal, in ons.
Een componist zou als toonkunstenaar een nederige ambachtsman moeten zijn met als enige oprechte betrachting het doorgronden van het goddelijk mysterie der klanken. Nederig, wanneer hij steeds meer  bewust wordt van het mysterie van de Bron waaruit alles voortvloeit en steeds meer beseft hoe onwetend hij wel niet is. Hoe dichter bij die kern hij tracht te geraken, hoe verder hij ervan zal afdrijven.….

 

fragment uit: Op reis naar de Kern — P.Swerts

 
Deze site wordt regelmatig bijgewerkt. Opmerkingen welkom.
m.jpg